018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izmena zakona o zaštiti od požara i rigoroznija kontrola objekata

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Poslanici u Skupštini Srbije podržali su u raspravi usvajanje takozvanog „Tamarinog zakona“ koji bi trebalo da poveća bezbednost građana i objekata od požara. Jedna od značajnijih izmena u odnosu na dosadašnji zakon je prenošenje obaveza za pribavljanje saglasnosti o sprovedenim merama zaštite od požara sa nadležnog organa, koji izdaje upotrebne dozvole, na investitora, odnosno vlasnika objekta.

Za izmenu zakona o zaštiti od požara zaslužan je otac Tamare Miladinović, jedne od šestoro mladih koji su nastradali 1. aprila 2012. u požaru u novosadskoj diskoteci „Kontrast“. Tzv. „Tamarin zakon“ trebalo bi da uspostavi efikasniju kontrolu u oblasti bezbednosti objekata, najpre ugostiteljskih, ali i svih onih u kojima se okuplja veći broj ljudi kao što su škole, bolnice, železničke stanice i sl. Objekti neće moći da rade pre pribavljanja potvrde da imaju kompletnu zaštitu od požara, rekao je za RTS Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije.

Glavne izmene zakona odnose se uglavnom na nove objekte. U niškoj Upravi za vanredne situacije pak kažu da su ugostitelji i do sada uglavnom poštovali zakon. Protivpožarnu zaštitu javnih objakata u Nišu kontroliše svega 7 inspektora i to jednom u 2 godine, kaže zamenica načelnika uprave za vanredne situacije Aleksandra Pejčić i dodaje da, zbog predostrožnosti, postoje i vanredne sezonske kontrole. Restorane i kafiće zato kontrolišu pred novogodišnje praznike, kada se očekuje velika poseta, a hotele i hostele pred letnju sezonu.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić je najavio rigoroznije inspekcijske kontrole ugostiteljskih objekata.

Povezane vesti