018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izložbe niškog Narodnog muzeja uskoro na internetu u 3D tehnologiji (VIDEO)

Sa razvojem digitalizacije i izložbe niškog Narodnog muzeja uskoro će biti dostupne na internetu i to u 3D tehnologiji, zahvaljujući prekograncčnoj saradnji između bugarske opštine Pernik i Grada Niša. Reč je o projektu koji se finansira iz IPA programa u vrednosti od 164 hiljada evra i kojim će se do aprila sledeće godine stvoriti virtuleni muzej sa zbirkom srpske i bugarske narodne nošnje i nakita, rečeno je na prezentaciji ovog muzeja prve takve vrste u regionu. 

Samo jedim klikom po 100 predmeta iz etnoloških zbirki Narodnog muzeja u Nišu i Regionalnog istorijskog muzeja u bugarskoj opštini Pernik  uskoro će biti dostupni celom svetu. Jednim klikom do virtulenog muzeja cilj je projekta koji finansira Evropska unija iz fonda za pretpristupnu pomoć.

Stvaranjem Virtulenog muzeja sa 3D obrađenim predmetima eleminiše se rizik oštećenja predmeta koje bi nastale prilikom transporta, kažu etnolozi, tehničari i dokumentaristi Narodnog muzeja u Nišu.

Web sajt muzeja u Nišu i Perniku trebalo bi da bude gotov do aprila 2014, a pored zbirke naradone nošnje i nakita biće i drugih sadržaja, kao što su najave najvažnijih događaja, semnira, radioica i stručnih skupova iz oblasti kulture.

Povezane vesti