018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izložba termovizijskih fotografija

Komentari: isključeni

U Aleksincu je otvorena izložba termovizijskih fotografija koje pokažuju u kakvom se stanju nalaze pojedine zgrade u pogledu energetske efikasnosti. Izložba je samo deo projekta “Otkriti energiju”, čiji je cilj da ukaže na to koliko je važna ušteda energije, ali i da inicira projekte zahvaljujući kojim će zgrade na jugu Srbije narednih godina postati energetski efikasnije.

Pod energetskom efikasnošću podrazumevaju se različite mere koje se primenjuju u cilju smanjenja potrošnje. Termovizijske fotografije nekoliko zgrada u Aleksincu pokazale su da ovi objekti nisu energetski efikasni. Odnosno, da zbog materijala, načina na koji su pravljene i drugih faktora, u ovim zgradama dolazi do neracionalne potrošnje. Ipak, Aleksinac nije usamljen primer, jer je većina zgrada u zemlji takva i to se mora promeniti, kažu koordinatori projekta “Otkriti energiju”.

Fotografije su napravljene uz pomoć termovizijskih kamera elektrodistribucije “Jugoistok”. U ovoj kompaniji ističu da bi korist od uštede energije na ovakav način bila višestruka, pa tako projekti energetske efikasnosti uvek imaju njihovu podršku.

Predsednik opštine Aleksinac, Nenad Stanković, kaže da je veoma zadovoljan što je i ova opština obuhvaćena projektom i dodaje da će se lokalna vlast u narednom periodu sigurno posvetiti rešavanju problema energetske neefikasnosti.

Projekat energetske efikasnosti u zgradarstvu “Otkriti energiju” realizuje se u 30 gradova i opština u Srbiji, od kojih se desetak nalazi na jugu zemlje. Projekat je realizovan zahvaljujući Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju, Ministarstvu građevinarstva i urbanizma, lokalnim samoupravama i Elektroprivredi Srbije.

Povezane vesti