018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izložba povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina u centru grada otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Pozajmi svoju nogu“. Fotografije oslikavaju svakodnevni život osoba sa invaliditetom, od kojih su mnogi žrtve eksplozije mine. Izložba će biti postavljena u svim većim gradovima južne Srbije.

Građani Niša će na otvorenom prostoru, ispred Galerije “Srbija”, moći da vide 40 fotografija koje opominju na svakodnevnu opasnost od zaostalih ubojnih sredstava, ali i na direktan način prikazuju probleme osoba sa invaliditetom i njihovu borbu. I zvanično najviše bombi u ratu 1999. godine bačeno je na Niš i on još uvek nije dovoljno bezbedan, ističe Slađan Vučković iz udruženja „Akcija i pomoć“, koji je i sam žrtva eksplozije mine. On ističe da je neophodno da se država ozbiljnije pozabavi ovim pitanjem.

Na hitnost uklanjanja kasetnih bombi i pomoć svim njihovim žrtvama apeluje i predsednik GO Medijana, dr Nebojša Krstić, koji je i otvorio izložbu.

Niš je tokom ratnog proleća 7. i 12. maja preživeo pravi pakao od tzv. žutih ubica. Za ta dva dana izbačeno je 36 kontejnera sa oko 4000 kasetnih bombi. Podsećamo, tokom 2005. godine u akciji je očišćeno više od 350.000 kvadratnih metara, ali grad još uvek nije potpuno čist, ističu u udruženju „Akcija i pomoć“.

Povezane vesti