018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izložba povodom 1150. godišnjice slovenske pismenosti (VIDEO)

Komentari: isključeni

Miroslavljevo jevanđelje i dva srednjevekovna ćirilska rukopisa, odlomak iz Mineja za oktobar na pergamentu iz 14. veka, i Sinaksar iz 16. veka, kao i preko 100 originalnih rukopisa, spisa i knjiga, od kojih su neki stari i po nekoliko vekova, prvi put će biti predstavljeni niškoj javnosti u utorak 19. novembra na izložbi u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”. Izložba se organizuje povodom 1150. godišnjice slovenske pismenosti, a u čast svetih Ćirila i Metodija.

Godina 863. najznačajnija je u istoriji svih Slovena. Solunska braća, Ćirilo i Metodije, započela su čuvenu Moravsku misiju. Oni su stvorili slovensko pismo na osnovu govora makedonskih Slovena iz okoline Soluna da bi preveli crkvene knjige sa grčkog jezika. Staroslovenski je imao dva pisma, glagoljicu i staru ćirilicu.

Nišlije će u 2013. godini, koju je Unesko proglasio godinom ovih prosvetitelja, biti deo slovenskih naroda koji obeležavaju veliki jubilej. Dragiša Bojović iz Centra za crkvene studije kaže da će vredne i retke knjige biti prikazane na izložbi, ali samo na dan otvaranja.

Istim povodom u Svetosavskom domu održaće se svečana akademija „U početku beše reč“ od 19 sati. Organizatori izložbe i akademije su Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, Centar za crkvene studije i Eparhija niška.

Povezane vesti