018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izgradnja i rekonstrukcija dela Kliničkog centra

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

“Za izgradnju nove i rekonstrukciju stare zgrade u blizini Hitne pomoći, niški Klinički centar dobiće kredit Evropske banke za obnovu i razvoj vredan 40. 200.000 evra. U nove objekte, ukupne površine 27.000 metara kvadratnih, preseljena će biti hirurška i interna klinika, čime će biti poboljšani uslovi lečenja. Početak gradnje planiran je u intervalu od 10. do 25.juna, a završetak je predviđen u roku od dve i po godine od potpisivanja ugovora“, saopštio je na konferenciji za novinare direktor nisškog Kliničkog centra doc. dr Zoran Radovanović.

Odluku o pokretanju postupka za izgradnju novog Kliničkog centra u Nišu donelo je Ministarstvo zdravlja na sastanku sa direktorima kliničkih centara u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu. Rekonstrukcije i gradnje planirane su u sva četiri centra, ali će prvo početi u Nišu, jer je ovdašnji Klinički centar, za razliku od drugih, imao spremnu projektnu dokumentaciju.
Gradnja stare zgrade, u čijem se prizemlju nalazi zračna terapija, počela je 1978. godine i praktično nikada nije završena. Angažovanjem novog rukovodstva i kredita Evropske banke, ova zgrada, koja je bila stecište narkomana i skitnica, rekonstrukcijom će konačno dobiti dugoočekivanu upotrebnu vrednost.

Do nje će, istovremeno, iz temelja nići i nova zgrada, a obe će biti povezane cevima za toplu vodu. Na ovaj način pacijenti će biti lečeni u humanijim uslovima, za razliku od sadašnjih, što najbolje ilustruje primer prvog sprata hirurgije ,gde je zbog nedostatka prostora umesto 65, svakodnevno smešteno preko 70 pacijenata. Novim projektom, Klinički centar će dobiti i heliodrom, kako bi teški bolesnici na brz i bezbedan način bili transportovani na dalje lečenje u Beograd. Pored toga biće sređene i dvorišne staze i zelene površine. Rukovodstvo Kliničkog centra potrudiće se da novi objekti što pre dobiju i savremenu opremu.

Uz nove objekte i opremu niškom Kliničkom centru, kako je zaključeno, biće potreban i novi doktorski kadar, a u planu je i uvođenje elektronske baze, u kojoj će na jednom mestu biti dostupni svi podaci koji se odnose na funkcionisanje ove zdravstvene institucije, koja brine o zdravlju dva i po miliona žitelja jugoistočne Srbije.

Povezane vesti