018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izglasani medijski i privredni zakoni

Komentari: isključeni
Tagovi:

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas tri medijska zakona i set zakona iz oblasti privrede.

Usvojeni su Zakon o privatizaciji, Izmene Zakona o stečaju i Izmene Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, kao i Zakoni o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

Skupština Srbije usvojila je danas, većinom glasova, Zakon o privatizaciji, koji predviđa završetak procesa privatizacije 584 preostale društvene firme i rok za transformaciju u privatnu imovinu do 31.decembar 2015.godine.

Cilj zakona je zaštita svih kljucnih instituta tržišta, posebno institut zastićenih poverilaca i instituta svojine.

Pored prodaje kapitala, koja je bila predviđena i prethodnim zakonom, ovaj zakon predviđa i mogućnost prodaje imovine.

Zakon nudi fleksibilniji izbor modela, metoda i mera privatizacije koja će omogućiti da preduzeća pronađu potencijalne partnere, investitore, kupce i vrate se u privredni život ako je to moguće, odnosno potraže rešenje u stečaju ako to nije moguće.

Taj propis predviđa strateško partnerstvo kao model prodaje i prenos kapitala bez naknade.

Predviđena su samo dva metoda prodaje, a to su tender nakon koga sledi aukcija, a drugo je jednostavno prikupljanje javnih ponuda.

Merama koje prethode procesu privatizacije, predviđena je mogućnost otpisa dugova i mogućnost konverzije dugova u svojinu odnosno kapitala.

Kupac može biti domaće, ili strano pravno ili fizičko lice koje je proglašeno kupcem, odnosno lice sa kojim je zaključen kupoprodajni ugovor. Sredstva plaćanja su domaća ili strana konvertibilna valuta.

Predviđeno je da početna cena za prodaju kapitala odnosno imovine iznosi najmanje jednu polovinu od procenjene vrednosti kapitala odnosno imovine, a nova cena na drugom prikupljanju ponuda I javnom nadmetanju najmanje jednu trećinu od procenjene vrednosti kapitala, odnosno imovine.

Prenos kapitala bez naknade zaposlenima je prenos kapitala u subjektu privatizacija sa društvenim kapitalom koji se privatizuje modelom prodaje kapitala, tako što se 30 odsto kapitala prenosi zapsolenima, bez naknade, u akcijama, odnosno udelima.

Prenos kapitala bez naknade strateškom investitoru je dodele bonusa investitoru u slučaju pozitivnih rezultata poslovanja koja se vrši u skladu sa propisima kojima se uređuje podsticaj za investicije, a na osnovu odluke Vlade Srbije.

(Tanjug)

 

Povezane vesti