018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izborni rejting Putina na istorijskom maksimumu-74 procenta

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Prema rezultatima najnovijeg istraživanja Fonda za istraživanje javnog mnjenja (FOM), izborni rejting ruskog predsednika Vladimira Putina dostigao je istorijski maksimum od 74 odsto.
Prema anketi sprovedenoje 7. i 8. februara, 74 odsto ispitanika odgovorilo je da bi glasalo za Putina ukoliko bi se sutra održali izbori za šefa države, preneo je TAS S.
To je za dva odsto više nego prilikom istraživanja koje je FOM sproveo 31. januara i 1. februara, navodi agencija.
Rejtinzi ostalih političara nisu promenjeni, pa je lider Liberalnodemokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski imao podršku pet odsto birača, lider Komunističke partije Genadij Zjuganov četiri a bivši lider Građanske platforme, biznismen Mihail Prohorov jedan odsto, pokazuje anketa.
Prema podacima, 44 odsto ispitanika iskazalo je potpuno poverenje u ruskog predsednika, dok je 41 odsto izabralo odgovor „više verujem“.
Pritom, 84 odsto anketiranih ubeđeno je da je Putinov rad na funkciji dobar.
Anekta je sprovedena u 64 subjekta federacije na uzorku od 3.000 ispitanika.
TAS S prenosi i ocenu direktora Fonda Instituta za socijalnoekonomska i politička istraživanja (ISEPI) Dmitrija Badovskog da je rast Putinovog rejtinga uočljiv već godinu dana, od februara-marta prošle godine, od smene vlasti u Ukrajini i ujedinjenja Krima i Sevastopolja sa Rusijom, od kada je povećan za 30 odsto.
Badovski je dodao da Putinov rejting stabilno premašuje 70 odsto već tokom pola godine, od avgusta-septembra 2014. godine.
Prema njegovim rečima, javno mnjenje sa Putinom i njegovim aktivnostima povezuje nade u stabilizaciju i poboljšanje situacije u privredi, i uočava njegovu jasnu poziciju i ozbiljne političko-diplomatske napore u normalizaciju situacije u Ukrajini.

Tanjug 14.02.2015 12:12
Foto AP/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Preš Service)