018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izbori za predstavnike saveta nacionalnih manjina 26. oktobra (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Većina pripadnika nacionalnih manjina svoje predstavnike za 19 saveta i jevrejsku zajednicu 26. oktobra biraće direktno, rekao je u Nišu državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ivan Bošnjak.

On je na Okruglom stolu predstavnicima nacionalnih manjina poručio da su birački spiskovi otvoreni za upisivanje do 10. oktobra, nakon čega će spisak biti dostavljen Republičkoj izbornoj komisiji.

U Srbiji su priznate 22 nacionalne manjine, a 26.oktobra biće organizovani izbori za predstavnike saveta 19 nacionalnih manjina i jevrejske zajednice. Tim povodom Centar za istrazivanja migracija uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost ukazao je pripadnicima manjina, kako da se registruju i glasaju za predstavnike u Savetima.

Prvobitni termin za zatvaranje biračkog spiska bio je 18. avgust u ponoć, a odluka o zaključenju je pomerena do 10. oktobra kako bi se omogućilo pripadnicima nacionanih manjina da se upišu u što većem broju, kaže državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak.

Pripadnici romske nacionalne manjine uspeli su da se upišu u broju potrebnom za izlazak na neposredne izbore. To po Zakonu o savetima nacionalnih manjina iznosi 40 odsto od ukupnog broja građana, koji su se na popisu stanovništva 2011. godine izjasnili kao pripadnici manjine, kaže predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović. Na Okurgom stolu je pojašnjeno da ruska i turska nacionalna manjina nisu podnele zahtev za posebni birački spisak, pa samim tim i ne izlaze na izbore 26. oktobra.

 

Povezane vesti