018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izbori na Kosovu: Iz srpske liste izbačena reč „Srbija“

Komentari: isključeni

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) zatražila od dve srpske liste, uoči lokalnih izbora 3. novembra da promene ime, odnosno da iz imena izbace naziv „Srbija“.

Jedinstvena srpska lista „Građanska inicijativa Srbija“, koja ima podršku Vlade i predsednika Srbije, i lista Olivera Ivanovića „Srbija, demokratija, pravda“ moraju iz svog naziva da izbace reč ‘“Srbija“, saopštila je CIK.

Jedinstvena lista kosovskih Srba je odlučila da promeni naziv u „Građanska inicijativa srpska“, što je Centralna izborna komisija sinoć prihvatila, izjavio je Tanjugu načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić.

- Mi smo stojali pri tome da oni nemaju nikakvog zakonskog osnova da nam menjaju ime, međutim, da bismo ostali u igri do kraja, mi smo ime iz imena ‘Srbija’ promenili u ime ‘srpska’. To ime i dalje ukazuje na našu čvrstu vezu sa Vladom, tj. Republikom Srbijom – kaže Kostić.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin odluku CIK-a ocenjuje kao loš politički signal.

- U dogovoru sa Srbima na KiM prihvatićemo tu odluku, nevoljno, ali da je prihvatimo, zato što hoćemo da izađemo na izbore, zato što ne damo da neko drugi odlučuje u naše ime – rekao je Vulin.

Predstavnici liste koju predvodi Oliver Ivanović kažu da im je stigao prigovor na ime, ali još nisu odlučili da li će i kako menjati naziv, pa će od CIK-a tražiti objašnjenje.

- Mi očekujemo odgovor koji će nam u dogledno vreme pojasniti nejasnoće i na osnovu tog odgovora ćemo mi zasedati i odlučiti da li da uopšte prihvatimo takve sugestije, da li da promenimo svoj naziv ili da odustanemo od izbora – kazao je Ivanović.

Ivanović je dodao da je za žaljenje što su predstavnici druge liste brzopleto i samostalno prihvatili odluku Centralne izborne komisije Kosova (CIK) da izbace reč Srbija iz svog naziva. On je kazao da je rok za odluku 16. septembar i da nije bilo razloga da se o tome odluči tako brzo i bez dogovora.

(Tanjug/Beta)

Povezane vesti