018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izbori – da ili ne?

Komentari: isključeni

Hoće li Srbija ove godine na vanredne izbore, pitanje je koje poslednjih dana okupira kako pažnju javnosti, tako i stranaka vladajuće koalicije i opozicije. Izbori bi mogli biti održani već na proleće ili, najkasnije, na jesen.
Niški političari ocenjuju da mogućnost da će se ponovo ići na birališta postoji, ali je neizvesna, dok Nišlije kažu da izbore nikako ne žele ponovo.

Zvaničnici stranaka vladajuće koalicije ukazuju da izbori u ovom trenutku nisu neophodni, ali da su spremni, ukoliko do njih dođe.

Iako se se slažu sa vladajućom koalicijom da je raspisivanje vanrednih izbora loše za Srbiju, niške demokrate kažu da su spremni, ukoliko do izbora dođe, borba će biti neizvesna do kraja. Stav URS-a nedavno je iznela potpredsednica Vlade Verica Kalanović, koja je ocenila da su priče o prevremenim izborima preterane i izrazila nadu da će 2013. godina biti godina ekonomskog oporavka, a ne „paralisanja“ države. U Demokratskoj stranci Srbije, pak misle da su izbori neophodni.

Oni koji će odlučiti ko će Srbiju voditi, građani, podeljenih su mišljenja o neophodnosti ponovnog izlaska na birališta.

Bilo kako bilo, vanredni parlamentarni izbori sve su izvesniji, tvrde analitičari. Kad ćemo na birališta, najviše zavisi od toga da li će Brisel u junu odrediti Srbiji datum  početka pregovora o članstvu u EU, što će se najverovatnije znati do aprila.

Povezane vesti