018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Iza privatizacije medija u Srbiji stoji jak lobi (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Predstavnici Sindikata novinara Srbije i Profesionalnog udruženja novinara Srbije predali su protestno pismo Ustavnom sudu, jer smatraju da ih ne zanima njihova inicijativa ocene Zakona o informisanju i medijima, koji državi i lokalnoj samoupravi, oduzima pravo da osnivaju medije.
O tome i krajnjem roku za privatizaciju medija 31.oktobar izvestila je N1 televizija, na kojoj su jutros gostovali Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije, i Milan Petković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Niške televizije.
U Jutarnjem programu N1 televizije predstavnici Sindikata novinara su ocenili da iza privatizacije medija stoji jak lobi koji medijskim udruzenjima kroz projektno finansiranje, izmedju sebe dele budzetska sredstva.
Zamenik glavnog i dogovornog urednika Niške televizije je istakao da je u poslednjih 14 godina privatizovano 56 medija, a da je više od 20 ugašeno. Privatizacija koja se vodi kao jedina uspešna je medij koji ima dvoje zaposlenih iz jedne porodice. Prema rečima Milana Petkovića, to je znak da privatizacija medija ne podrazumeva investitore.
Novi set medijskih zakona je u suprotnosti sa Medijskom strategijom, kaze Petković i ističe da bi za finansiranje regionalnih javnih servisa bilo dovoljno samo tri odsto sredstava koja se izdvajaju za Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine.
Petkovic je dodao i da je 35 hiljada gradjana potpisalo peticiju da se Niška televizija transformise u regionalni javni servis, što pokazuje da su Nišlije svesne ko brani njihov interes. Predsednica Sindikata novinara Srbije je ocenila i da će posle privatizacije i gašenja medija, više od dve hiljade ljudi ostati na birou, a da će novinar moći da se nađe za 50 evra mesečno, koji onda neće biti motivisani da brane interes građana.