018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Iz Niša malo pritužbi povereniku (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Više od 1000 žalbi godišnje stigne na adresu poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića. Nasuprot tako velikom broju pritužbi na nacionalnom nivou, iz Niša je taj broj u odnosu na veličinu grada i broj stanovnika daleko manji, napomenuo je Šabić na predavanju održanom na Filozofskom fakultetu u Nišu.
Građani i mediji, sudeći prema žalbama upućenim povereniku za informacije od javnog značaja, najteže dolaze do podataka koji se tiču raspolaganja javnim novcem. Zato se do vesti o, primera radi, budžetu, privatizacijama ili javnim nabavkama, najčešće dolazi tek nakon intervencije poverenika.
Iako je broj od oko 1000 žalbi povereniku na godišnjem nivou u Srbiji, prema oceni Šabića, impozantan, broj žalbi koje dolaze iz Niša je nesrazmerno mali veličini grada.
Iako još u potpunosti nismo preležali neke dečije bolesti, ne može se reći da po pitanju dostupnosti informacija od javnog značaja nismo napredovali pa se tako pojedine informacije za koje je ranije bilo gotovo nezamislivo da budu objavljene, danas čak nalaze na internet prezentacijama državnih organa.