018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Iz institucije u novi dom (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Četiri korisnika Gerontološkog centra “Jelenac“ u Tešici, u kome su smeštene osobe sa mentalnim i intelektualnim teškoćama preseljena su u obližnju novosagrađenju montažnu kuću ne bi li se osamostalili. Time je i zvanično na području opštine Aleksinac pokrenuta socijalna usluga “stanovanje uz podršku“, koja se sprovodi u okviru projekta u najvećoj meri finansirog od strane delegacije Evropske unije u Srbiji. Kuću u kojoj će se samostalnom životu narednih meseci učiti osobe sa mentalnim invaliditetom posetio je ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
Kuća u aleksinačkom selu Tešica će narednih meseci biti dom za četvoro dosadašnjih korisnika Centra za smeštaj osoba sa intelektualnim smetnjama “Jelenac“. Oni će se, uz pomoć asistenata, koji će im non-stop biti na raspolaganju učiti samostalnom životu.
Takozvano “stanovanje uz podršku“ sprovodi se kroz projekat “Otvorena kapija za novi početak“.
Ukupna vrednost projekta je nešto veća od 180.000 evra. Delagacija Evropske unije u Srbiji finansira 84%.
Privremeni dom doskorašnjih korisnika centra “Jelenac“ posetio je ministar zadužen za socijalna pitanja Aleksandar Vulin. On se nada da će, poput Aleksinca, i druge opštine iskazati dobru volju za sprovođenje ovakvih usluga.
Projekat “Otvorena kapija za novi početak“ počeo je juna i traje do kraja 2015.

Povezane vesti