018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Istorijsko spuštanje sonde na kometu

Od:
Komentari: isključeni

BERLIN – Istorijski pokušaj spuštanja svemirske sonde na površinu jedne komete započet je danas, saopštili su naučnici iz Evropske svemirske agencije (ESA). Sletanje istraživačke sonde predstavlja vrhunac desetogodišnje misije na proučavanju četiri kilometara duge komete „67R/Čurjumov-Gerasimenko“, a potvrda o njenom spuštanju, ukoliko ono bude uspešno, trebalo bi da stigne do Zemlje oko 17 sati i tri minuta po srednjoevropskom vremenu, preneo je AP.
Ukoliko sve bude išlo po planu, sonda „File“, veličine mašine za pranje veša, odvojiće se od svog nosača, satelita „Rozeta“, i krenuti ka površini komete, gde će učvrstiti pomoću harpuna i šrafova, zbog problema koje je ESA imala sa aktivnim sistemom za spuštanje.
Plan je da „Rozeta“ i „File“ dalje prate kometu na njenom putu do Sunca. Koristeći 21 različiti instrument letelice će prikupiti podatke za koje se naučnici nadaju da će objasniti poreklo kometa i drugih svemirskih tela. ESA navodi da i ukoliko spuštanje ne bude uspešno, misija vredna 1,3 milijarde evra koja je započeta 2004, neće biti neuspeh jer će „Rozeta“ samostalno moći da sprovede oko 80 odsto misije.
Tanjug   12.11.2014 10:25
Foto AP, ESA, ATG Medialab