018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ispunjena samo četvrtina mera iz Antikorupcijske strategije

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Do sada je u roku ispunjena četvrtina mera iz Antikorupcijske strategije, što po oceni Transparentnosti Srbija (TS), nije dovoljno.
Predstavnici te organizacije istakali su da strategija nema realnu šansu za uspeh, „bez delotvornog sistema odgovornosti rukovodilaca institucija za neispunjavanje obaveza“.
Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da je ovo utvrđeno monitoringom sprovođenja Antikorupcijske strategije i da, kako kažu, „brinu nalazi istraživanja prema kojima, čak tamo i gde je nešto urađeno, Strategija nije bila pokretač promena, već je do njih dolazilo usled uticaja drugih faktora“.
„Kao što ni prethodna Antikorupcijska strategija iz 2005. godine nije doživela uspeh ne zbog slabosti planiranih mera, već zbog toga što nije bila dovoljno ozbiljno shvaćena od strane onih koji su imali zadatak da je primenjuju, tako ni aktuelna Strategija i Akcioni plan nemaju realnu šansu za uspeh, ukoliko ne bude uspostavljen prikladan sistem odgovornosti rukovodilaca javnih institucija za neispunjavanje zacrtanih zadataka“, rekao je Nenadić na konferenciji za medije.
On je rekao i da Srbija ima vladu koja borbu protiv korupcije postavlja visoko na listi svojih prioriteta i ima stabilnu većinu sprovođenja reformi, kao i da se naša zemlja nalazi u fazi evrointegracija u kojoj bi se moglo očekivati da postoji snažan stimulans da se pokaže da je zemlja spremna za napredovanje.
TS je posmatrala tri oblasti i došla do zaključka da je u segmentu „političkih aktivnosti“ Strategije stepen neispunjenaja obaveza najveći, i kako navodi Nenadić samo šest mera je makar delimično ispunjeno. On je istakao i da je 71 odsto aktivnosti u toku, a u 23 odsto slučajeva nije učinjeno ni toliko.
U oblasti javnih finansija, dodao je, za više od trećine mera je ispunjavanje u toku.
„U oblasti medija jedna mera je potpuno ispunjena, jedna delimično, a jedna nije uopšte“, istakao je Nenadić.
Predsednik TS Vladimir Goati smatra da su neke stvari iz Strategije u stagnaciji zbog „hitnih stvari koje je trebalo rešavati poput poplava“, dok su njeni ciljevi sve ambiciozniji.
„Praksa je izgleda gluva na to što političari žele“, rekao je Goati i dodao da se ova vlada sa puno stvari uhvatila u koštac.
TS navodi i da Strategijom nisu obuhvaćena neka pitanja, poput pitanja finansiranja kampanja za nacionalne savete nacionalnih manjina, sukob interesa i kontrole imovine i prihoda javnih funkcionera i učestalo sprovođenje međunarodnih sporazuma kao osnov za isključenje domaćih zakona.
Tanjug 30.01.2015 12:47
Foto Tanjug arhiva