018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Island odustaje od kandidature za članstvo u EU

Od:
Komentari: isključeni

REJKJAVIK – Na Islandu je danas objavljeno da Rejkjavik odustaje od kandidature za članstvo u Evropskoj uniji (EU) u skladu sa obećanjima koje je nova vlada evroskeptika obećala pre dve godine.
„Interesi Islanda su bolje zadovoljeni izvan Evropske unije“, naveo je ministar spoljnih poslova Gunar Bragi Sveinson na svom sajtu.
Sa Islanda su naveli da žele da zadrže „bliske veze i saradnju sa EU“ mada je vladina koalicija informisala predsednika Letonije koji predsedava EU i Evropsku komisiju o svojoj odluci da „ponište kandidaturu“.
Island je prvi put podneo kandidaturu za članstvo u EU 2009. godini, kada je zemlja bila teško pogođena svetskom ekonomskom krizom i kada je islandska kruna izgubila skoro pola svoje vrednosti, pa je članstvo u evrozoni bilo atraktivno.
Ali teško pitanje kvota za ribolov bila je ključna prepreka za pridruživanje Uniji, iako pitanje nikada nije bilo deo zvaničnih pregovorima o pristupanju.
Istraživanja javnog mnjenja takođe su počeli da govore da Islanđana pokazuju sve veći otpor prema članstvu u EU.
Kada su partija centra Progresivna partija i desničarska Nezavisnost partija došle na vlast 2013. godine one su suspendovale
pregovore sa Briselom, mada su obećale održavanje referenduma, i današu zvanično saopštile odluku da poništavanju kandidature za članstvo u EU.
To ostrvo u severnom Atlantiku je deo Šengenskog prostora i Evropskog ekonomskog prostora, prenela je agencija AFP.

Tanjug 12.03.2015 22:44
Foto, Video Tanjug, ilustracij