018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Island: Evakuacija područja u blizini vulkana

Komentari: isključeni
Tagovi:

Islandske vlasti su počele da evakuišu područja u blizini najvećeg vulkana u toj zemlji Bardarbunga.

Policija je najavila da je odlučila da zatvori i evakuiše područja severno od najvećeg lednika Vatnajekidla zbog seizmičkih aktivnosti na Bardarbungi, preneo je AFP. Meteorološki zavod Islanda dodelio je juče vulkanu Bardarbunga naradžasti nivo opasnosti za avijaciju, što je četvrti nivo na skali od pet.

Pepeo iz erupcije islandskog vulkana Ejafjalajokula 2010. godine je tokom šest dana blokirao gotovo ceo vazdušni prostor iznad Evrope, čime je bilo pogođeno više od 10 miliona ljudi i izazvalo štetu od 1,7 milijardi dolara.

Kako prenosi Rojters, intenzivna seizmološka aktivnost na Bardarbungi beleži se od 16. avgusta, mada još nema znakova erupcije.

Bardarbunga je najveći vulkanski sistem na Islandu i nalazi se ispod lednika Vatnajekidl, na jugozapadu Islanda.

Islandski seizmolog Martin Henš rekao je da bi mogućnost da se ponovi situacija iz 2010. zavisila od visine izbačenog pepela, kao i od njegove količine i gustine. Henš je objasnio da najveći rizik za Island predstavljaju poplavni talasi koji bi bili izazvani erupcijom ispod glečera. On je naveo da bi na udaru bila oblast koja je većim delom nenaseljena, ali da su putevi u tom delu zemlje zatvoreni.

Poslednja erupcija Bardarbunge bila je 1910. godine, a 1477. ovaj vulkan je priredio najveću erupciju bilo kog vulkana na Zemlji u pisanoj istoriji.

(Tanjug)

 

 

 

Povezane vesti