018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Island: Bolje nam je bez EU; Brisel: Vrata ostaju otvorena

Od:
Komentari: isključeni

REJKJAVIK – Island je saopštio da odustaje od kandidature za članstvo u EU, na šta je Brisel odgovorio da će nastaviti da gradi partnerske odnose sa ostrvskom državom, kojoj vrata Unije ostaju otvorena.
„Vlada (u Rejkjaviku) smatra da Island više nije zemlja kandidat i poziva EU da od sada deluje u skladu s tim“, navelo je u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Islanda, dok je šef diplomatije Gunar Bragi Sveinson poručio na svom sajtu da su „interesi Islanda bolje zadovoljeni izvan EU“.
Vlada je i u januaru ove godine pokušala da povuče kandidaturu za EU, ali je tada bila primorana da odustane usled masovnih protesta zbog toga što je odluka donesena bez referenduma, koji je obećala, a koji ni do danas nije održan.
Istovremeno, čelnik socijaldemokratske opozicije Arni Pal Arnason izrazio je juče zaljenje zbog toga sto je vlada donela odluku podršku većine u parlamentu.
Island je zvaničnim pismom obavestio EU o svojoj odluci, na šta je iz Brisela odgovoreno da EU poštuje odluku islandske vlade i da „vrata EU ostaju otvorena“.
Odgovarajući na pitanje novinara da li Brisel smatra pismo suspenzijom pregovora ili poništenjem kandidature za članstvo, Maja Kocijančič, predstavnica za štampu komesara za susedsku politiku i pregovore Johanesa Hana, odgovorila je: „Vlada Islanda nije formalno povukla zahtev, oni su suspendovali pregovore na period od dve godine.“
„Ako odluče da to formalno učine, to treba da dostave Savetu“, koji će o tome doneti odluku, rekla je ona.
Kocijančič je dodala i da odustajanje Islanda od ulaska u EU neće uticati na proceš proširenja, koji se, kako je rekla, pokazao kao jedna od najuspešnijih politika Unije.
Island, država sa 325.000 stavnovnika, od 1994. godine je član Evropskog ekonomskog prostora, što mu omogućava da bude deo zajedničkog ekonomskog tržišta iako nije deo EU, kao i da učestvuje, mada bez prava glasa, u nekim agencijama i programima EU, pre svega u oblasti obrazovanja, istraživanja i zaštite prirodne sredine.
Ostrvska država zaključila je sa EU još 1972. godine i Sporazum o slobodnoj trgovini. Ti ugovori pogoduju izvozu i turizmu, ali se ne odnose na oblasti poljoprivrede i ribarstva, koje su regulisane odvojenim bilateralnim sporazumima.
Island je, takođe, potpisnik Šengenskog ugovora, što znači da građani Islanda uživaju slobodu kretanja širom šengenske zone.
Rejkjavik se često konsultuje s Briselom oko spoljne politike i uglavnom se usaglašava sa evropskom spoljnom politikom, a Islanđani učestvuju i u civilnim mirovnim misijama EU.
Mala nordijska država je, međutim, 2008. godine bila teško pogođena svetskom finansijskom krizom, pošto je krah američke investicione banke Lehman braders rezultirao kolapsom tri najveće banke na Islandu.
Island je postao prva zemlja Zapadne Evrope koja je u poslednjih 25 godina morala da traži od Međunarodnog monetarnog fonda pomoć za spas privrede. Ostrvska zemlja je aplicirala za članstvo u EU jula 2009. godine, u vreme kada je još grcala pod teretom krize i kada je vrednost islandske krune skoro prepolovljena.
Pristupni pregovori počeli su godinu dana kasnije i Island je do kraja 2012. godine otvorio 27 od 33 poglavlja, od kojih je 11 uspeo i da zatvori.
Kao oblasti u kojima bi zemlja morala da ostvari znatan napredak procenjena su poglavlja o slobodnom kretanju kapitala, poljoprivredi i ruralnom razvoju, ribarstvu, porezima, ekonomskoj i monetarnoj politici, statistici i finansijskoj kontroli.
Ribarstvo je posebno osetljivo pitanje za zemlje poput Islanda i Norveške, za koje je to značajna grana industrije, ali u kojima je domaća potražnja mnogo manja od proizvodnje.
Za Island, kvota za ribolov bila je ključna prepreka pošto je za svaku članicu EU definisano koju vrstu i koje količine ribe sme da lovi. Imajući u vidu podeljene stavove Rejkjavika i Brisela po tom pitanju, nije bilo jasno na koji način bi dve strane mogle da postignu rešenje.
Kada su 2013. godine došle na vlast Progresivna partija i desničarska Partija nezavisnosti, nova vlada desnog centra je raspustila pregovarački tim i suspendovala proces pristupnih pregovora.
Godine 2014, Island se oporavio od ekonomske krize, a BDP je porastao za 1,9 odsto i dostigao rekordni nivo od 2008, a ankete su pokazale da istovremeno opada podrška građana članstvu u EU.
Tanjug 13.03.2015 15:18
Foto freeimages.com/mwolfe (ilustracija)