018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Investicija u kalorimetre se isplati za jednu grejnu sezonu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Nišlije će uskoro moći da se isključe sa daljinskog grejanja a da više ne plaćaju fiksni deo računa, već simboličnu taksu, kažu u Gradskoj toplani. Oni koji, pak, žele da ostanu korisnici daljinskog grejanja, a hoće da plate samo sopstvenu potrošnju, moraće da ugrade kalorimetre.
Kako bi racionalno trošili energiju u skladu sa propisima Evropske unije, Toplana bi trebalo da počne da naplaćuje energiju po potrošnji. Da bi svako platio koliko je dobio, trebalo bi da ugradi kalorimetre ili delioce toplote na radijatre, kao i ventile koji regulišu temperaturu radijatora. Nišlije ove uređaje mogu da kupe od dve ovlašćene firme – Tehen i Brunata. Ova oprema košta oko 50 evra za jedno grejno telo. Međutim, i očitavanje potrošnje se naplaćuje.
Zgrade koje su napravljene poslednjih desetak godina imaju već gotov sistem za merenje i regulaciju grejanja. Međutim, 90 odsto zgrada u Nišu nema mogućnosti da ugradi posebne kalorimetre na svaku jedinicu, pa se u tom slučaju ugrađuju delioci toplote, kaže Maksimović. U tom slučaju, za ugradnju treba da se odluči minimum 70 odsto vlasnika stanova.
Opremu za merenje potrošnje korisnici daljinskog grejanja mogu da plate na 12 mesečnih rata, a kako tvrde u Toplani, ova investicija se isplati već za jednu grejnu sezonu, jer su računi manji.