018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Invalidi, siromašna deca i Romi često žrtve diskriminacije (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

“U Nišu se diskriminacija najčešće ispoljava prema invalidima, siromašnoj deci i Romima. Da bi se takva realnost promenila neophodna je delotvornija primena aktuelnog zakona kojim se ovakvo ponašanje zabranjuje, kao i donošenje lokalnih akcionih planova, kako bi se poboljšao položaj žena i romske populacije“, zaključak je tribine organizovane u Gradskoj kući povodom Međunarodnog dana tolerancije.

U Nišu, kao i u čitavoj Srbiji, treba još puno toga učiniti kako bi se ljudi, deca i mladi naučili toleranciji, odnosno tome da možemo harmonično da živimo bez obzira na to kojoj rasi, veri, rodnom identitetu, ekonomskoj grupi, seksualnoj orijentaciji pripadamo. Najveću ulogu u tome ima država i lokalne zajednice.

“Najtolerantniji treba biti prema osobama sa invaliditetom“, tvrde u Organizaciji za Mentalno nedovoljno razvijene osobe i konstatuju da ni Gradska kuća nema adekvatan prilaz za invalidna lica. Radi smanjenja diskriminacije, ova organizacija uključena je u novi Projekat.

U Nisu živi oko 30.000 Roma, ali još uvek nemaju davno obećanu ustanovu kulture. Nema ni akcionih planova za unapređenje njihovog položaja. Najviše ih, kako kažu, tišti diskiriminacija prilikom zapošljavanja.

Lokalna samouprava nastviće bitku kako bi Niš bio tolerantniji grad, a i Država je za te namene izdvojila više para.

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala je države članice da obeleže Međunarodni dan telerancije, koja je, između ostalog, uslov mira, stabilnosti i napretka u svetu.

Povezane vesti