018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Interpol u potrazi za bivšim „Putinovim bankarom“

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Interpol je pokrenuo potragu za Sergejem Pugačovim, nekada poznatim kao „Putinov bankar“, koji je nedavno bakrotirao i napustio zemlju.
Ruske vlasti optužuju Pugačova za krađu državnog novca izdatog da podrži njegovu sada ugašenu banku Mežprombank, tokom globalne finansijske krize 2008-2009. godine, preneo je AFP.
Pugačov (51) je svojevremeno viđen kao vođa uticajne grupe, koja se navodno smatra odgovornom za hapšenje i zatvaranje bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog pre jedne decenije.
Do juna, Pugačov je, takođe, bio većinski vlasnik francuskog luksuznog lanca hrane „Edijar“ (Hediard).
Nedavno je, međutim, napustio Rusiju i preselio se na nepoznatu lokaciju i od tada je viđen kao jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina.
Pugačov je za „Fajnenšel tajms“ u oktobru rekao da „danas u Rusiji nema privatnog vlasništva. Postoje samo sluge koje pripadaju Putinu“.
„Veliki biznis ne može da živi kao pre. On mora da živi pod vojnim pravilima“, dodao je Pugačov.
Njegove izjave predstavljaju veliki kontrast, u odnosu na tvrdnje kritičara da je Pugačov bio jedan od ljudi koji su podstakli kampanju nacionalizacije u Rusiji, pokrenutu pošto je Putin prvi put došao na mesto predsednika 2000. godine.
Veruje se da Pugačov stoji iza hapšenja Hodorkovskog, čija je naftna imperija „Jukos“ demontirana i ušla u sastav državne firme „Rosneft“.
Na zvaničnom sajtu Interpola se navodi da Pugačova „traže pravosudne vlasti u Rusiji zbog krivičnog postupka“.Interpol takođe upućuje poziv svima koji znaju gde se on nalazi da kontaktiraju agenciju, ali eksplicitno ne zahtevaju njegovo hapšenje.
Različite države imaju drugačija pravila kako da postupaju ukoliko lociraju osobu koju traži Interpol.
Pugačov je stavljen na crvenu poternicu Interpola što znači da evropske države mogu da ga zadrže do izvođenja pred domaći sud ili da ga puste uz kauciju.
Tanjug 27.11.2014 10:35