018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Inspektori danonoćno na gradilištima

Od:
Komentari: isključeni

PIROT – Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić izjavio je danas da je više od pedeset inspektora Inspektorata za rad juče bilo u kontroli najvećih gradilišta u zemlji, Koridora 10 i 11, i najavio da će tokom ove građevinske sezone kontrole biti vršene danonoćno kako bi se povećala bezbednost radnika na građevinama, sprečio rad na crno i zaštitili i radnici i budžet Srbije.
Samo tokom druge polovine prošle godine, inspektori Inspektorata za rad su u više od 28.000 kontrola iz „sive zone“ u legalne tokove „izvukli“ oko 40.000 radnika, a ove godine kontrole će biti jos rigoroznije, kako bi se što više suzbio rad na crno.
Tokom prošle godine inspektori Inspektorata za rad Ministarstva rada podneli su i 17 krivičnih prijava protiv odgovornih zbog smrtnih povreda i povreda sa smrtnim ishodom.
Novinar Tanjuga obišao je deo gradilišta na Koridoru 10 kod Pirota i Bele Palanke zajedno sa ekipom Inspekcije rada Pirotskog upravnog okruga na čelu sa šefom te inspekcije Aleksandrom Popovićem.
Kako je Tanjugu kazao Popović, nakon obavljenih nadzora otkrivena su četiri radnika koja su radila na crno, a bilo je i prekršaja iz oblasti bezbednosti na radu.
„Na tri lokacije četiri radnika nemaju zaključene ugovore o radu, odnosno nisu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, a iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, utvrdili smo da na dve lokacije nisu primenjivane mere iz Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i shodno ovim nepravilnostima inspektori rada podneće protiv poslodavaca i odgovornih lica prekršajne prijave,“ rekao je on.
Prema njegovim rečima, cilj ovih kontrola bio je pre svega da se, s obzirom na početak građevinske sezone, upozore poslodavci da će Inspektorat za rad i Ministarstvo rada preduzeti sve mere, pre svega u vidu velikog broja nadzora da bi se povećala bezbednost radnika ali i smanjila siva zona.
Po rečima Popovića, tokom prošle godine bilo je i drastičnih slučajeva prilikom kontrola, da radnici koji su znali da nisu prijavljeni, iz straha, beže sa gradilišta prilikom pojave inspektora plašeći se da će protiv njih biti preduzete neke mere.
“ Želja mi je da kažemo radnicima da je Inspekcija rada ovde pre svega zbog njihove zaštite. Prilikom kontrola mi preduzimamo mere i nalažemo svim poslodavcima da svi radnici koji su angažovani imaju ugovor o radu, budu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje i da se poštuju odredbe o bezbednosti na radu tako da ne postoji ni jedan razlog da se radnici plaše inspekcija“, kaže Popović.
Jedna od drastičnih nepravilnosti zatečenih prilikom kontrole gradilišta mosta kod sela Staničenje kod Pirota je situacija da su se radnici na most koji se gradi peli na potpuno nebezbednoj dasci bez adekvatne zaštitne ograde i drugih jasno propisanih bezbednosnih mera, čime im je bila ozbiljno ugrožena bezbednost, dodao je on.
Nakon intervencije inspektora ova nepravilnost je u najkraćem roku ispravljena a protiv odgovornih će biti podnete odgovarajuće prijave.

Tanjug 04.03.2015 10:14
Foto Tanjug, video