018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Inkluzija osoba sa invaliditetom u Srbiji dosta kasni (VIDEO)

Inkluzija osoba sa invaliditetom, kako u društvo, tako i u sport, u Srbiji značajno kasni u odnosu na zemlje u okruženju, kažu u niškom plivačkom klubu za osobe sa invaliditetom Delfin. Do pre nekoliko dana, plivači i treneri ovog kluba su, sa kolegama iz Bugarske i Grčke, bili gosti plivačkog kampa u Turskoj. Tamo su, kako navode, imali prilike da se susretnu sa totalno drugačijim odnosom prema osobama sa posebnim potrebama u odnosu na sport, nauče mnogo od njih, i postave sebi za cilj da stvore bar približnu atmosferu u srpskom društvu.

Plivački akademski klub “Delfin”, u kome godinama treniraju osobe sa invaliditetom, po povratku iz plivačkog kampa u Turskoj, donosi samo pozitivna iskustva. Maksimalnu brigu i prilagođenost potrebama osoba sa invaliditetom, kakvu su zatekli tamo, kažu, još dugo neće imati prilike da vide u Srbiji. Jedan od članova ovog kluba, plivač Marko Vulić, koji je usled nesrećnog slučaja u svojoj petoj godini ostao bez desne ruke, sportista je od svoje desete godine. Prezadovoljan rezultatima i treninzima, i načinom ophođenja prema njima, kaže da Srbija drastično kaska za ostalim zemljama.

Devetočlana ekipa trenera, lekara i plivača imala je prilike da nauči mnoge stvari koje se tiču inkluzije osoba sa invaliditetom i u sport, ali i u socijalna dešavanja. Jedan od trenera, Armin Paravlić, ističe važnost ovakvog odnosa prema osobama sa invaliditetom.

Organizaciju puta na plivački kamp u Turskoj, kao i boravak plivačke ekipe tamo, pomogao je i niški Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije.

U ADAPTSU i plivačkom klubu “Delfin” apeluju na sve osobe sa invaliditetom, ali i na roditelje dece sa posebnim potrebama da se prilkjuče zdravom načinu života i budu rame uz rame sa ostalim sportistima Srbije.

Povezane vesti

  • Dejan

    Ispravite grešku, osobe sa posebnim potrebama ne postoje, svi imaju iste potrebe, ispravno je reći osobe sa invaliditetom.