018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Inkluzija kroz glumu, igru i pesmu

Od:
Komentari: isključeni

Mjuzikl „Nina“ u kojem učestvuje grupa od 20 mladih, među kojima i deca sa posebnim potrebama iz OŠ „14. oktobar“ iz Niša oduševio je publiku u Simfonijskom orkestru. Kroz glumu, pesmu i igru proteže se stvarnost mladih sa smetnjama u razvoju i njihovih želja da budu prihvaćeni od svojih vršnjaka.
Reč je o predstavi koja se prikazuje u okviru akcije „Kreativna inkluzija“, a koju realizuju niški Otvoreni klub i Centar za interaktivnu pedagogiju iz Beograda.
Inkluzija kroz glumu, igru i pesmu osnovna je ideja mjuzikla „Nina“. Govori o uspehu devojčice „Nine“ na nacionalnom takmičenju talenata, koja i pored svojih nedostataka, uz podršku svojih drugova, osvaja prvo mesto. Glumi je Jovana Filipović učenica iz niške OŠ „14.oktobar“ .
U realizaciju ovog mjuzikla uključili su se i roditelji koji su zajedno sa glumcima radili na izradi scenografije i rekvizita za predstavu.
Mjuzikl svakako prati i muzika koja je posebno komponovana za ovu predstavu a koju izvodi bend aktivista Otvorenog kluba i učenika OŠ „14.oktobar“.
Iako Zakon nalaže socijalizaciju i rušenje predrasuda prema deci sa smetnjama u razvoju, inkluzija u Srbiji još nije na evropskom nivou. Zbog toga podrška ovoj deci kroz muziku i glumu deo je kampanje promocije inkluzivnog obrazovanja. Publici je preneta jasna poruka.
Predstavu koju je kreiralo 20 mladih glumaca, scenografa, kostimografa i muzičara pomogli su Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub i Centar za interaktivnu pedagogiju iz Beograda.