018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Inicijativa za donošenje zakona o gradu

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Gradske opštine moraju imati veća ovlašćenja, kako bi njihov rad bio mnogo efikasniji i građani mogli lakše da završavaju svoje poslove, zaključeno je na sastanku predsednika Skupštine grada prof. dr Mileta Ilića i predsednika skupština svih pet gradskih opština. Zbog toga je predsednik Ilić najavio da će Vladi Republike Srbije proslediti incijativu za donošenje zakona o gradu, kojim bi se regulisala ova oblast.

Prema trenutnim zakonima o lokalnoj samoupravi, ne postoji suštinska razlika između gradova i opština. Zbog toga opštine ne mogu same da donose većinu odluka, pa moraju da se oslanjaju na Grad, što ih čini neefikasnim. Predsednik Skupštine grada, prof. dr Mile Ilić, smatra da je rešenje za ovaj problem donešenje zakona o gradu koji bi opštine definisao kao jedinice lokalne samouprave, što bi omogućilo prebacivanje većeg broja ovlašćenja sa grada na njih.

Predsednici skupština svih pet gradskih opština podržali su Ilićevu inicijativu i istakli da će njihov rad tako biti mnogo efikasniji, jer su opštine mnogo bliže građanima od drugih nivoa vlasti. Predsednik skupštine opštine Medijana Momčilo Radojčić kaže da će prebacivanjem određenih nadležnosti sa gradova na opštine lakše rešavati socijalna pitanja.

Ukoliko Ilićeva inicijativa ne dobije podršku na republičkom nivou u narednom periodu, sledeći korak je da nju podnesu niški narodni poslanici, a ako i to ne uspe, Ilić najavljuje mogućnost promene statuta grada kako bi se ovaj odnos bar donekle rešio.

Povezane vesti