018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

In memoriam: Ivan Hadži Zdravković Sosa

Danas je u Nišu, u svojoj 61. godini preminuo Ivan Hadži Zdravković Sosa.

Fotografijom se bavio od svoje 15. godine kroz foto kino sekcije, a 1971. godine u Beogradu upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju na smeru Filmska kamera. Diplomirao je u klasi profesora Nikole Majdaka. Za vreme studija aktivno se bavio filmom i umetničkom fotografijom. Godine 1982. formiranjem dopisništva u Nišu, postaje snimatelj-reporter u Radio televiziji Beograd, a od 1993.godine postaje samostalni dopisnik RTS- a iz Niša.

Dizajnirao je preko 20 pozorišnih predstava različitog žanra , a 1996.godine radi i kao direktor za razvoj u niškom Narodnom pozorištu. Nezavisnu produkcijsku kuću „KRUG“ osnima 1994. godine , koja se bavi produkcijom dokumentarnih, igranih, reklamnih filmova i muzičkih spotova. Bio je član niškog grafičkog kruga. Za preko 40 godina rada snimio je, producirao i montirao preko 20.000 televizijskih priloga, preko 600 filmova različitog žanra, imao 25 samostalnih i 50 grupnih izložbi fotografija i grafika.

Dobitnik je više domaćih i inostranih nagrada u svim oblastima umetničkog rada. Ivan Hadži Zdravković radio je i kao profesor fotografije i dizajna u Umetničkoj i Mašinskoj školi u Nišu. Smrt ga je zatekla na mestu profesora fotografije na Fakultetu dramskih umetnosti u Kosovskoj Mitrovici u zvanju vanrednog profesora.

Mesto i vreme sahrane Ivana Hadži Zdravkovića biće naknadno objavljeni.

 

 

 

Povezane vesti

 • Dejan Petković

  Posle svega samo ćutanje. I duboka, duboka, iskrena tuga. Putuj druže moj u bolje svetove. S tobom u mislima…

 • Desko i Nada Stanojevic

  Divan covek, veliki poznavalac svoga posla, pravi prijatelj. Steta za sve nas koji smo ga poznavali i drugovali s njim i za Nis koji je bezdusno voleo. Slava ti!!
  Desko i Nada Stanojevic

 • Đokica Jovanović

  Ivane, ljudino. Potresen sam.

  Zaslužio si poštovanje Nišlija. Veliko je Tvoje mesto u kulturi Niša.