018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

In memoriam – Boris Čerškov (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U Nišu je u svojoj 83. godini preminuo maestro pozorišne scenografije, scenograf i slikar Boris Čerškov.
Prestižnu školu za primenjenu umetnost u Novom Sadu upisao je 1948. godine, a diplomirao 1953. predstavom “Poljubac pred ogledalom” u Narodnom pozorištu u Somboru. Kao izuzetno talentovan mladi scenograf, na poziv Aleksandra Đorđevića, čuvenog reditelja, 1956. godine sa suprugom Mirjanom – glumicom, dolazi u Niš i oboje postaju deo ansambla niškog Narodnog pozorišta. U njemu radi do odlaska u penziju, punih 40 godina.
Od 1956. do 1996. godine, Boris Čerškov autor je preko 500 pozorišnih scenografija. Najveći broj uradio je za svoju matičnu kuću, ali isto tako stvarao je u mnogim pozorištima u svim bivšim jugoslovenskim republikama, u Bugarskoj, Poljskoj i Švedskoj. Smatra se osnivačem pozorišne scene u Jagodini i Malmeu u Švedskoj. Bio je aktivan i u niškom Lutkarskom pozorištu, u kome je radio kostime za predstave, lutke i maske za mnoge predstave i brinuo o njihovom likovnom izrazu. Sarađivao je sa mnogim poznatim rediteljima, poput Huga Klajna, Aleksandra Đorševića, Dušana Životića, Dušana Rodića, Marislava Radisavljevića i drugih.
Vreme u kome je Boris Čerškov radio u niškom pozorištu, danas se smatra “zlatnim dobom pozorišta”,  zbog glumačke ekipe koja je nastupala u komadima, poput Radmile Savićević, Đorđa Vukotića, Žike Milenkovića i drugih. Za svoj rad višestruko je nagrađivan u zemlji i van nje. Prva nagrada na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, 1961. godine za Nušićevu “Autobiografiju”, a zatim slede “Henrih VIII “, “Kralj Lir” “Dejstvo gama zraka na sablasne nevene”, “Ko se boji Virdžinije Vulf”, “Dom Bernarde Albe”, ”Dnevnik Ane Frank” ,”Tango”,”San letnje noći” i druge. Ime Borisa Čerškova nalazi se u ediciji “Pet hiljada ličnosti sveta” Američkog biografskog instituta za izuzetan doprinos kulturi i umetnosti na svetskom nivou.
Boris Čerškov biće sahranjen na niškom Novom groblju u subotu, 10. januara, u 14 sati.

Povezane vesti