018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ima nade za radnike

Komentari: isključeni

Do kraja maja trebalo bi da se zna kako će država radnicima preduzeća niške Mašinske i Elektronske industrije u restrukturiranju isplatiti zaostale zarade – preneo im je na sastanku reči državnog sekretara Ministarstva finansija i privrede Ivice Kojića zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković. Radnici kažu da će sačekati taj rok, ali napominju da će, ukoliko se to ne obistini, pravo pred Ministarstvo.

Radnici se zbog istog problema okupljaju već 2 godine. Kako kažu, samo u Elektronskoj industriji 1.800 radnika čeka na minimalne zarade, a u celom Nišu oko 4.000. Traže i da se nekim preduzećima ponudi socijalni program. Radnici kažu da je država vrlo dobro upoznata sa njihovim potraživanjima, odnosno 102.000 plata, ali da još ne nudi rešenje.  

Optimistične informacije stižu nakon sastanka sa zamenikom gradonačelnika Niša Ljubivojem Slavkovićem, koji ponavlja da je njihovo pravo na zaostale zarade i socijalni program nesporno.

Ministarstvo finansija početkom godine predložilo je da se prilikom isplate zaostalih zarada radnici podele u nekoliko kategorija, zavisno od toga da li su iz firmi otišli uz socijalni program ili bez ičega, da li imaju izvršne sudske presude i da li njihove firme još rade. Radnici najavljuju da će čekati da se nađe način isplate do kraja maja, a ako ga ne bude, kažu, idu pravo u Beograd.

Povezane vesti