018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

I Srbija spremna za mere zaštite stanovništva od ebole (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Lekari u Srbiji su spremni ukoliko se pojave oboleli od ebole i nema razloga za paniku, izjavio je za Nišku televiziju Branislav Tiodorović. On je rekao da je veoma važno upoznati javnost sa načinom prenošenja ove bolesti, ali i edukovati zdravstvene radnike kako da pravilno koriste zaštitnu opremu u slučaju da ebola stigne kod nas.

Već nekoliko meseci ebola je u centru pažnje javnosti. U celom svetu preduzimaju se mere kako bi se stanovništvo zaštitilo, a širenje ove bolesti sprečilo. I Srbija je, kažu lekari, spremna.

Jedna od važnijih stvari koje treba znati jeste i to kako se ebola prenosi. Tiodorović napominje da se to ne može desiti putem vazduha, već bliskim kontaktom sa obolelom osobom. Simptomi koji se javljaju kod obolelih slični su kao kod gripa. Javljaju se umor, povišena telesna temperatura, glavobolja, bol u mišićima i stomaku. Neki od simptoma su i povraćanje, dijareja i gubitak apetita, a ređe dolazi do štucanja, gubitka daha, bola u grlu i otežanog gutanja. Ovogodišnja epidemija ebole najveća je od njenog otkrivanja. Vakcina protiv ove bolesti još uvek ne postoji.

Povezane vesti