018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

I posle dva meseca od donošenja odluke Niš bez parkova za pse (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Skoro dva meseca od donošenja nove gradske Odluke o načinju izvođenja kućnjih ljubimaca na teritoriji grada, koja onemogućava slobodno šetanje pasa i mačaka tokom dana, još ne postoje parkovi posebno namenjeni za ove svrhe.

U Komunalnoj policiji kažu da još niko nije kažnjen za nepoštovanje odredbi ove odluke, već da službenici samo upoznaju vlasnike sa novim pravilima koja treba da poštuju.

Krajem januara Gradsko veće Niša donelo je novu Odluku o načinu izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine na teritoriji grada koja, između ostalog, zabranjuje slobodno šetanje pasa, osim u periodu između 21 sata i 9 sati ujutru tokom leta i od 20 sati uveče do 10 ujutru zimi. U ostalim periodima dana, psi i mačke mogu da se kreću bez povodnika samo u “Parkovima za pse”, koji i dalje ne postoje u Nišu. Posebnom odlukom grad treba da odredi prostore za pse, koji treba da budu ograđeni i posebno opremljeni za ove namene, kažu u JKP “Gorica” koje će biti zaduženo za održavanje tih površina. Međutim, Uprava za komunalne delatnosti se ovim povodom danima ne oglašava, a komunalci i dalje samo opominju vlasnike životinja sa odredbama koje su dužni da poštuju.

Odredba kaže da pas mora biti na povodniku, a za opasne vrste predviđene su i korpe. Međutim, prema rečima dresera pasa Jovana Smiljkovića, bolje rešenje bi bilo da psi prođu testove socijalizacije. U tom slučaju, psima koji polože test, povodnik ne bi bio neophodan, pa ni korpa, koja tokom leta onemogućava psu da normalno diše i hladi se.

Nova odredba predviđa novčane kazne od 5.000 do 30.000 dinara za vlasnike koji na javne površine izvode opasnog psa bez povodnika, zaštitne korpe i potvrde za psa. Opasne pse ne sme da izvodi ni maloletnik, a kako kažu u Komunalnoj policiji svi psi koji su viši od 55cm u grebenu smatraju se opasnim.

Povezane vesti