018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

I Nišlije među nagrađenima na beogradskom Sajmu knjiga (VIDEO)

Komentari: isključeni

Na ovogodišnjem Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu nije bilo izdavača ni izlagača iz Niša. Međutim, Nišlija je bilo, pa i među nagrađenima. Naime, nagradu za Izdavački poduhvat godine dobila je izdavačka kuća „Topy“ za petotomni zbornik Srpska umetnost u drugoj polovini XX veka, a na čelu ove kuće je Nišlija Živomir Živković.

U pet knjiga, na ukupno 1600 strana,  hronološki je obrađena srpska umetnost druge polovine XX veka. Autor ovog obimnog dela je čuveni profesor Ješa Denegri, koji je rad na ovom obimnom delu započeo pre više od dve decenije. Koliko je ovakav poduhvat težak, ali i značajan za našu umetnost, govori i ocena žirija ovogodišnjeg sajma, i nagrada za izdavački poduhvat godine.

Od Predića i Konjovića, pa do Cileta Marinkovića i Marine Abramović. Svi najbolji i najpriznatiji srpski umetnici, bez obzira da li su stvarali u Srbiji ili van granica naše zemlje.

Živković kaže i da je u ovo vreme krize bilo izuzetno hrabro ući u jedan ovako skup i obiman poduhvat, ali je, jednostavno, prema njegovim rečima, izazov bio prevelik. Država je priznala da je u pitanju kapitalno delo od nacionalnog značaja, ali i da je pomoć Ministarstva bila simbolična. Put do čitalaca je težak, ali će se, prema njegovim očekivanjima, ovo delo vrlo brzo naći u svim gradskim, i što je možda još važnije, školskim bibliotekama u zemlji.

Povezane vesti