018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

I niški prosvetni radnici u štrajku (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

I niški prosvetni radnici, članovi četiri reprezentativna sindikata, od danas su zvanično u štrajku. Kako tvrde sindikalisti, apsolutno su solidarni na nivou cele Srbije, i tvrde da će u svojim zahtevima ovaj put, istrajati do kraja. Prema podacima niške školske uprave, u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu, više od polovine osnovnih i srednjih škola drže skraćenu nastavu, delimično ili potpuno, a tačni podaci o broju ustanova koje su se pridružile štrajku će, kako navode, biće poznati već do kraja dana.

I pored pregovora sindikata prosvetara sa resornim ministrom, štrajk u vidu minimuma procesa rada, kako je i dozvoljeno zakonom, u većini osnovnih i srednjih škola otpočeo je danas. Niški predstavnici reprezentativnih sindikata kažu da će se za svoja prava boriti do kraja, i da smatraju da su njihovi zahtevi potpuno realni.

Sindikalisti tvrde da njihova borba u vidu skraćenja časova neće uticati na kvalitet nastave i da su deca i gradivo koje treba da nauče na prvom mestu.

U niškoj školskoj upravi kažu da još uvek ne mogu precizno da kažu koliko je škola zvanično u štrajku, ali navode da, prema trenutnim podacima koji se odnose na Nišavski, Pirotski i Toplički okrug, ta brojka prelazi polovinu. Ističu da će država i škoslstvo, bez obzira na zahteve prosvetara i minimum procesa rada, pronaći model da se školska godina normalno privede kraju.

U niškoj OŠ “Kole Rašić”, koju je ekipa NTV posetila jutros, još nije odlučeno da li će nadalje raditi normalno, ili skraćeno, i tvrde da će sindikalisti večeras održati sastanak i dogovoriti se, ali će, prema rečima uprave škole, deci biti nadoknađeni svi eventualni propusti u gradivu.

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata izjavili su da će, prema njihovim podacima, u štrajk stupiti oko 1000 škola na teritoriji cele Srbije, da su pregovori sa Ministarstvom do sada bili korektni, ali da je ovo jedini način da se skrene pažnja javnosti i da neće odustati dok svi njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Povezane vesti