018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

I na niškim fakultetima peticija protiv izmene Zakona o visokom obrazovanju (VIDEO)

Od ponedeljka i na niškim fakultetima studenti prikupljaju potpise za peticiju protiv podizanja granice za budžet i smanjanja broja ispitnih rokova, što je predviđeno izmenama Zakona o visokom obrazovanju,  a koje bi trebalo da vaze od 1. oktobra.  Studenti smatraju da, za sada, ne treba menjati uslove studiranja jer studijski programi i gradivo, takođe, nisu reformisani.

Stari problemi studenta fakulateta u Nišu i širom Srbije i ove godine aktuelni su pred početak nove školske godine. Podizanje broja poena za uspis na budžet, smanjenje rokova sa šest na pet, iako prdviđeno  izmenama Zakona o visokom obrazovanju, po mišljenju studenata, nije realno, pošto nisu obavljene ni predviđene reforme gradiva i studijskih programa. Upravo zbog toga, na pojedinim grupama ovakvi zahtevi ne rešavaju pitanje uspisa naredne  godine, ali su studenti jedinstveni u podršci i ideji da se na adekvatan način sredi stanje u visokom obrazovanju.

Studenti nsiu zadovoljni ni pooštravanjem uslova za dobijanje stipendije i kredita sa 8,5 na prosek 9.  Peticiju sa potpisima koje će prikiupljati do petka, 13. septembra, poslaće Ministrstvu prosvte. Studenti očekuju da se i ove godiine izađe u susret njihovim zahtevima. O stanju u visokom obrazovanju, izmenama zakona ili donošenju novog, što je predlog rektorskog Saveta Univreziteta Srbije, biće reči i na sastanku koji je za kraj septembra zakazalo Ministarsvo prosvte. Predstavnici svih studentskih organizacija će, takođe, biti učesnici.

Inače, Zakon o visokom obrazovanju donet je pre osam godina, korigovan je tri puta, pojedine odredbe nikada nisu primenjene. Iako za sada nema zajedničkog stava, i studenti i profesori i resorno ministarstvo saglasni su da su promene neophodne da bi se naš obrazovni sistem konačno uskladio sa evropskim.

Povezane vesti