018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

I „Jugoistok“ na tržištu

Komentari: isključeni
Tagovi:

Tržište električne energije će do 2015. godine biti potpuno liberalizovano, što znači da će građani moći da biraju od kog snabdevača će kupovati električnu energiju. Zbog toga preduzeće „Jugoistok“ očekuje tržišna utakmica u kojoj će moći da učestvuje samo ukoliko u narednom periodu zaustavi masovnu krađu električne energije i poveća stepen naplate, kaže direktor ovog preduzeća profesor doktor Igor Novaković.

Iako su gubici električne energije u poslednja četiri meseca smanjeni za oko 2 odsto, to nije dovoljno, ističe Novaković, jer se i dalje na godišnjem nivou ukrade električna energija u vrednosti od dvadeset šest miliona evra. On dodaje i to da više neće biti zaštićenih kupaca, kao što je to bio slučaj do pre četiri meseca.

Novaković ističe da je do sada, zbog krađe struje, podneto nekoliko prijava, a uskoro će isto biti učinjeno i protiv proizvođača brojila koja mere samo deo utrošene električne energije, najavljuje Novaković. Zbog toga on poziva građane da u što kraćem roku prijave takva brojila, kako ne bi snosili posledice, dok upozorava radnike koji se bave njihovom ugradnjom da će snositi zakonske posledice.

Novaković ističe da je povećan i stepen naplate za oko tri i po miliona evra u odnosu na isti period prošle godine, što je veliki uspeh, s obzirom na ekonomsku situaciju. Ipak, dugovanja su i dalje ogromna, pa tako samo basen Bor duguje pedeset miliona evra, dok je ukupan dug domaćinstava i privrede oko trideset milijardi dinara. Međutim, kako bi spremno dočekali konkurenciju na tržištu i kako bi građani dobili što kvalitetnije snabdevanje električnom energijom, stepen naplate mora biti veći, i to je nešto od čega menadžment „Jugoistoka“ neće odustati, zaključuje Novaković.

Povezane vesti