018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

I elektronska cigareta opasna po zdravlje? (VIDEO)

Komentari: isključeni

Američko udruženje kardiologa zatražilo je stroge propise za upotrebu elektronske cigarete, među kojima je zabrana prodaje maloletnicima, kao i ograničenje reklamiranja.

Veoma uticajno američko udruženje kardiologa smatra da, pošto elektronske cigarete sadrže nikotin, za njih treba da važe isti propisi kao i za obične cigarete.

„Tokom poslednjih 50 godina, cigareta je odnela 20 miliona života i čvrsto smo posvećeni sprečavanju industrije duvana da stvori novu generaciju pušača koja će zavisiti od nikotina“, rekla je Nensi Braun, predsednica američkog udruženja kardiologa.

Po njenim rečima, nedavne studije ukazuju da će elektronska cigareta ohrabriti mlade da puše i tradicionalne cigarete.

Oni predlažu zabranu prodaje maloletnicima i veoma ograničenu reklamu tog proizvoda. Takođe se protive upotrebi aroma, jer je tada ova cigareta primamljivija za korišćenje.

Ovo udruženje kardiologa se poziva na studiju objavljenu u časopisu Pidijatriks, prema kojoj je upotreba elektronske cigarete od 2011. do 2013. godine povećana za 250 odsto kod mladih.

Svetska zdravstvena organizacije je još 2008. godine upozorila da nema proverenih naučnih dokaza da je elektronska cigareta bezbedna i da pomaže pušačima da se odviknu od pušenja.

(Beta, AFP)

 

Povezane vesti