018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

I duvan na pijačnim tezgama

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Povećanje akciza na cigarete i cigarilose uglavnom nije smanjilo broj pušača u Srbiji. Veće cene naterale su strastvene pušače da duvan kupuju na pijačnim tezgama. Kada se sve sabere 20 cigareta napravljenih od pijačnih poluproizvoda košta u proseku tri puta manje nego na trafici.

Makedonski, bosanski ili hercegovački – slabiji, srednji ili jači – duvan po želji na niškim pijacama. Prosečan Srbin se izgleda pre odriče mesa nego cigareta. Ne pomaže ni povećanje cena. Tako su veće akcize na cigarete, izgleda, samo opredelile pušače za pijačnu kupovinu. A na tezgama ima svega, od filtera do različitih motalica.

A matematika je jednostavna. Na primer u jednoj ovakvoj kutiji ima 200 praznih i pripremljenih omota. Za to je potrebno oko 200 grama duvana. Kutija košta 150 dinara plus oko 350 za duvan, na kraju ispadne 50 dinara po paklici od 20 cigareta. Ako ovome dodamo akcizu i ostale troškove od 100 dinara, eto cene prosečne kutije cigara na trafici. Samo što ovde novac ne ide državi.

Ekonomisti kažu da je država u 2011. prihodovala od akciza na duvan skoro sedam milijardi dinara. U 2012. prihod je bio nešto manji od dve i po milijarde dinara. I veliki proizvođači nude duvan za motanje. Može da se kupi na trafikama, ali po većoj ceni nego na pijaci.

Povezane vesti