018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Humanitarno primirje u Gazi

Komentari: isključeni
Tagovi:

Izraelska vojska započela je unilateralno sedmočasovno humanitarno primirje u većem delu pojasa Gaze u 8 sati po lokalnom vremenu.

Međutim, Hamas, koji de fakto vlada Gazom, upozorava ljude da budu izuzetno oprezni kada izlaze napolje. Portaparol Hamasa Sami Abu Zuhri izrazio je sumnju u izraelske namere, istakavši da je cilj prekida vatre da se skrene pažnja sa masakra Palestinaca.

Armija je precizirala da će primirje važiti svuda izuzev istočno od Rafe na egipatskoj granici gde još ima kopnenih snaga i sukobi traju.

Primirje je najavljeno nakon jučerašnjeg vazdušnog udara kraj škole UN u Rafi, u kome je poginulo najmanje 10 ljudi. Taj napad, iza koga stoji Izrael, je treći na školu UN u poslednjih deset dana. SAD i UN su ga oštro osudile, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu je izrazio „žaljenje za svaki napad koji nenamerno pogađa civile“, optuživši Hamas da pretvara prostoriije UN u teroristička žarišta.

„Hamas ima interesa da stanovnici Gaze pate, misleći da će svet kriviti Izrael za njihove patnje“ , istakao je Netanijahu.

Deset Palestinaca ubijeno je jutros u izraelskim udarima širom pojasa Gaze, rekli su medicinski izvori, čime se broj ubijenih za četiri nedelje sukoba između Izraela i Hamasa povećao na 1.822.

Portparol palestinskih hitnih službi Ašraf al Kidra rekao je da je petoro ljudi ubijeno na severu u Džabaliji , troje u gradu Gazi, u kvartovima Zeitun i Šeik Radvan, jedna osoba u Nuseiratu u centralnom delu Gaze i jedno dete na jugu u gradu Rafa, preneo je AFP.

(Tanjug)

Povezane vesti