018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Humanitarni koncert plesne grupe iz Indije (VIDEO)

Komentari: isključeni

U Lutkarskom pozorištu održan je humanitarni koncert plesne grupe iz Indije. Pokrovitelj je Ambasada indije u Srbiji i Grad Niš, u saradnji sa Savetom za kulturu iz Nju Delhija. Neposredno pre konecrta, delegaciju iz Indije, primio je i gradonečelnik Niša, prof dr Zoran Perišić.

Još jedna prilika da se uživa u kulturi naroda, čiju zemlju, zbog geografske udaljenosti većina nas nikada neće videti. I još jedna prilika da se bude human, jer se ulaznice za ovaj koncert nisu naplaćivale. Njenoj ekselenciji, ambasadorki Indije, ovo je treća poseta Nišu. Prethodno je bila na koncertu Slobdana Trkulje povodom proslave 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, a bila je i u poseti niskom Univerzitetu. Plesna Grupa je doputovala u Srbiju u vreme poplava , pa su ranije zakazani nastupi bili , sticajem okolnosti, otkazani.Ambasadorka Indije upoznata je sa razmerama katasrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju.-

Plesna grupa koja je došla iz Indije ima šestoro članova. Pod vođstvom Rudžute Soman Amor, niškoj publici predstavila je klasični “katak” indijski ples. Ovaj ples je “ples za dušu”, kako su rekle gošće iz daleke Indije, nudi isceljenje i šalje poruku pozivnosti. Osim prilike da nišlije upoznaju ovu drevnu kulutru civilizaciju i zemlju , sa kojom Srbija neguje prijateljstvo još iz vremena nesvrstanih, dolazak ambasadora Indije bila je i prilika da se dogovori kulturna razmena.

Inače, Indija je po veličini i broju stanovnika, sedma zemlja na svetu, u njoj živi preko milijardu stanovnika, a po ekonomiji je od skora na trećem mestu. S obzirom na činjenicu da se u vreme sezone monsuna, Indijci sa poplavama suočavaju mnogo češće nego mi imaju razrađene planove zaštite protiv ovakavih i sličnih katastrofa. Posle izbora koji su nedavno završeni u toj zemlji, zvanično dobijaju novog premijera, koji će se odazvati apelu srpske vlade i poslati pomoć u Srbiju, rekla je njena ekselncija Narinder Čauhan.