018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

HRISTOS VASKRSE! (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Prsvoslavni vernici danas slave najveći hrišćanski praznik- Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista. Pravoslavna crkva nas uči da je, vaskrsnuvši iz mrtvih, Spasitelj pobedio:satanu, greh i smrt i izmirio ljude sa Bogom. Zato se Vaskrs i naziva –Praznik nad Praznicima jer predstavlja pobedu života nad smrću – što je i temelj hrišćanske vere.
HRISTOS VASKRSE!

Na Krstu je, za nas grešne, postradao bezgrešni Sin Božiji i Sin Čovečiji. Gospod naš Isus Hristos umro je na Krstu da bi- nas oslobodio smrti, robovanju satani i podario nam večni život. Kada je Spasitelj, na Krstu postradao-popucali su grobovi oko Jerusalima i pravednici su ustali iz mrtvih. Isusa su, zatim,skinuli sa Krsta i položili u grob, koji su Jevreji zapečatili i postavili stražu oko Njegovog groba kako niko ne bi mogao prići.
U Svetom Jevanđelju piše: A, pošto minu subota, na osvitku prvog dana nedelje, dođoše Mironosice da osmotre grob. I gle zemlja se zatrese jer anđeo Gospodnji siđe s neba i pristupivši odvali kamen od vrata grobnih i sedeše na njemu. A lice njegovo beše kao munja i odelo belo kao sneg. I u strahu od njega uzdrhtaše stražari i postadoše kao mrtvi. Anđeo reče ženama: Ne bojte se, jer znam da tražite Isusa raspetoga. Nije ovde, jer vaskrse kao što je kazao. A kad one pođoše da jave učenicima Njegovim, srete ih Isus govoreći: Radujte se.I one pristupivši uhvatiše se za noge Njegove i pokloniše Mu se.
Vaskrs je najveći praznik. Naziva se Praznik nad Praznicima, jer verujući narod slaveći Hrsitovo Vaskrsenje slavi i sveopšte vaskrsenje i besmrtnost. Vaskrs je pobeda života nad smrću, svetlosti nad tamom, radosti nad tugom.
Vernici, za Vaskrs farbaju jaja koja simbolišu vaskrsenje, dok njihova crvena boja podsećča na nevino prolivenu Isusovu krv. Prema crkvenom predanju, jedna od Mironosica, Marija Magadlina, sa vaskršnjim crvenim jajetom pozdravila je cara Tiberija, rečima: Hristos Vaskrse.
Vaskrs je porodični praznik. Nakon Svete Liturgije, vernici se pozdravljaju vaskršnjim pozdravom:Hristos Vaskrse i otpozdravom:Vaistinu Vaskrse čime se i potvrđuje da je Vaskrs praznik večne radosti i svetlosti i jedini put ka večnom životu.