018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Hristos Janulis u poseti Nišu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

“Došao sam da vidim dva prijatelja u Nišu, a zagrlio me čitav grad”, istakao je Hristos Janulis, unuk Janisa Janulisa i počasni građanin opštine Pantelej, na prijemu kod prof. dr Mileta Ilića, predsednika Skupštine grada Niša.
Prelazak srpske vojske preko Albanije jedan je od najslavnijih, ali i najtragičnijih događaja u istoriji Prvog svetskog rata i istoriji srpskog naroda. Krajem 1915. i početkom 1916. godine,150.000 vojnika pristiglo je najpre u albansku luku Drač, a potom je francuskim brodovima transportovano na ostvo Krf. Plemenitost grčkog seljaka Janisa Janulisa, koji je deo svog imanja na Krfu trajno ustupio srpskoj vojsci, zadivila je svet. Njegov unuk Hristos Janulis ovih dana gost je grada Niša. Gradska opština Pantelej uručila mu je plaketu počasnog građanina, a priređen mu je i svečani prijem u kabinetu predsednika Skupštine Grada Niša, prof. dr Mileta Ilića.
Hristos Janulis zadivljen je toplinom i gostoprimstvom Nišlija. O dramatičnim događajima iz Prvog svetskog rata i srpskim vojnicima imao je priliku da kao dečak sluša od svog dede Janisa i oca Spirosa.
U društvu za negovanje slobodarskih tradicija Niš kažu da se poseta Hristosa Janulisa završava sutra, obilaskom srpskog i grčkog vojničkog groblja u Pirotu, kada će položiti vence i odati počast palim herojima tokom Prvog svetskog rata.

Povezane vesti