018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Hristos Janulis počasni građanin GO Pantelej (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U svečanom delu zasedanja skupštine gradske opštine pantelej, Hristosu Janulisu sa ostrva Krf, potomku Janisa Janulisa, velikom prijatelju srpskog naroda, uručena je plaketa počasnog građanina opštine Pantelej.
U godini kada obeležavamo sto godina od početka prvog svetskog rata, odbornici opštine Pantelej želeli su da se na ovaj način oduže plemenitom nesebičnom gestu porodice Janulis, koja je deo svoje zemlje na ostvu Krf, trajno ustupila za potrebe srpkog vojničkog groblja.

Posle povlačenja preko albanskih prokletija, na grčkom ostvu Krf bila je stacionirana srpska vlada I najveći deo srpske vojske. U improvizovanim letnjim bolnicama, srpski vojsnici I oficiri, umirali su masovno od posledica, gladi, bolesti I iscpljenosti. Janis Janulis, grčki seljak sa ostrva Krf, svoju njivu dao je za potrebe srpskog vojničkog groblja. Njivu nadalje nije obrađivao, a svojim potomcima nije dozvoljavao da prelaze preko nje odajući počast srprskim vojnicima koji su tu sahranjeni. Jedan od njegovih potomaka, Hristos Janulis počasni građanin opštine Pantelej, priseća se detalja iz života Janulisa koji govore o neraskidivom prijateljstvu dva naroda.
Sednici na kojoj je jednoglasno doneta odluka o dodeli Plakete počasnog građanina opštine Pantelej, Hristosu Janulisu, precedavao je Bratimir Vasiljević, narodni poslanik.
U sklopu gradskog programa obeležavanja stogodišnice Velikog rata, 16. decembra u Ulici Janisa Janulisa broj 52a na Panteleju, biće otkrivena spomen ploča Janisa Janulisa, velikog prijatelja srpskog naroda.