018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Hitna pomoć: Povećan broj pacijenata zbog temperaturnih oscilacija (VIDEO)

Temperaturne oscilacije ove zime ne pogoduju hroničnim bolesnicima. Lekarima niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ovih dana javljaju se pacijenti sa infekcijama disajnih puteva, infekcijama uha i visokim krvnim pritiskom. U ovom periodu posebno su ugrožena deca čiji imuni sistem nije prilagođen povećanim rizikom od virusnih infekcija, kaže doktorka Maja Stojanović, načelnica operativne smene u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Zima bez snega, sa neuobičajeno visokim dnevnimm teperaturama koje se kreću i do 15. podeoka celzijusove skale ne pogoduje pacijentima, posebno onim sa hroničnim oboljenjima. Građani svoju garderobu i ishranu prilagođavaju vremenskim uslovima neobičnim za ovo doba godine.

Lekari hitne pomoći imali su puno posla tokom novogodišnjih praznika. Čini se da im ovih dana lepo vreme i prolećne temperature ne idu na ruku, jer je povećan broj poziva hroničnih bolesnika i meteopata.

Deca su ipak najugroženija starosna kategorija, pa je neophodno da roditelji obrate pažnju ne samo na njihovu ishranu i oblačenje već i na njihovo okruženje, kaže dr Stojanović.

U iščekivanju da meteorolozi konačno najave pravu zimu koja podrazumeva snežne padavine i dnevnu temperaturu ispod nule, ostaje savet lekara da svoju garderobu i ishranu prilagodimo vremenskim uslovima.

Povezane vesti