018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Hipertenzija problem skoro polovine Srba (VIDEO)

Komentari: isključeni

Na području Niša, kao i u čitavoj Srbiji, najveći broj odraslih osoba, boluje od povišenog krvnog pritiska. Ovo je rezultat prethodna dva, kao i trećeg Bazara zdravlja, koji su zajedno organizovali Dom zdravlja i Gradska opština Niška Banja.

Iako su iz godine u godinu, sve žešće kampanje o zdravim stilovima života,Srbi očigledno teško menjaju navike.To potvrđuje i podatak da skoro pola Srbije ima visok krvni pritisak.

Iako visok krvni pritisak već odavno nije samo bolest starijih ljudi, na kontrole, pa i ove vikendom, najčešće dolaze vremešniji pacijenti.

Pored merenja krvnog pritiska, žiteljima Niške Banje i gostima, omogućeno je i merenje nivoa šećera u krvi, određivanje procenta gojaznosti i masnoća u organizmu, pregled mladeža kao i podela edukativnog materijala o zdravim stilovaima života uz stručne savete lekara.

Pregledi su organizovani na glavnom banjskom šetalištu, uz pomoć Opštine.

Do kraja godine, na području Niša biće organizovana još dva bazara zdravlja – na području Opština Crveni krst i Pantelej. Da bi statistika počela da se menja u korist zdravih navika, lekari pored smanjenja kilograma, preporučuju naročito mlađoj populaciji, izbacivanje energetskih pića i uz pomoć psihologa-adekvatnije reakcije na stres.

Povezane vesti