018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Hipertenzija – globalni problem

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Više od 900 stručnjaka iz Srbije i Evrope imalo je prilike da razmeni iskustva, kao i najnovija saznanja i dostignuća u lečenju hipertenzije. Naša zemlja je prvi put bila domaćin centralnoevropskog kongresa koji se održava pod pokroviteljstvom evropskog i svetskog udruženja za hipertenziju. Organizator ovog skupa, dr Dragan Lović, koji je predsednik Udruženja za hipertenziju Srbije, kaže da u našoj zemlji više od 40% stanovništva boluje od visokog krvnog pritiska, što nas svrstava u sam vrh kada je reč o evropskim zemljama. Ako uzmemo u obzir da i svaki treći čovek na svetu ima problem sa hipertenzijom, to pokazuje značaj jednog ovakvog kongresa, ističe dr Lović.

Doktor Lović dodaje da je jedna od glavnih ideja ovog kongresa da se institucije koje se bave hipertenzijom u zemlji i inostranstvu umreže kako bi stručnjaci zajedničkim radom brže dolazili do rezultata koji će smanjiti poražavajuće procente.

I predsednik udruženja kardiologa Srbije prof. dr Zoran Perišić saglasan je sa tim da je, kada je reč o hipertenziji, prevencija najvažnija. Ako uzmemo u obzir da veliki broj obolelih i ne zna da ima visoki krvni pritisak, jer ova bolest dugi vremenski period ne daje nikakve simptome, edukacija i redovne kontrole su od izuzetnog značaja, kaže Perišić.

Hipertenzija nije problem samo jedne zemlje ili nekoliko zemalja pojedinačno. To je globalni problem i tako se mora rešavati, kaže doktor Piter Nilson iz Švedske. Ova bolest je, kako kaže, izražena i u njegovoj zemlji jer je veliki procenat stanovništva stariji od 50 godina, što je starosna grupa koja najčešće i oboleva. Ipak, svetske stručnjake zabrinjava što se visoki krvni pritisak dijagnostikuje i kod sve većeg broja mladih.

Jedan od najpriznatijih stručnjaka u našoj zemlji je dr Ljubomir Hadži Pešić kome je, kako kaže, uvek zadovoljstvo da čuje kakve su rezultate postigle njegove kolege iz drugih zemalja, ali da sam prenese iskustva iz dugogodišnje prakse.

Dr Branko Lović, inače otac organizatora ovog kongresa, među prvima je počeo da ukazuje na opasnosti hipertenzije i podiže svest građana o tome. Kako kaže, drago mu je što se ovoj temi danas govori na mnogo višem nivou i što se ovom problemu pridaje veća pažnja.

Organizator ovog kongresa, Udruženje za hipertenziju Srbije, najveća je organizacija lekara u našoj zemlji koja se bavi problemom arterijske hipertenzije. Članovi su kardiolozi, endokrinolozi, nefrolozi, internisti, lekari opšte prakse i preventivne medicine iz Srbije i regiona. Osnovni zadatak je briga o pacijentima sa hipertenzijom kroz istraživanja o ovoj oblasti, ali i edukacije lekara i pacijenata. Zbog toga ovi ljudi maksimalno rade na svom usavršavanju, kako bi pacijentima pružili samo najbolje.

Povezane vesti