018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Hiljade rudara na ulicama Atine, sukobi na kontramitingu

Od:
Komentari: isključeni

ATINA – Oko 4.000 rudara protestovalo je danas u Atini zbog mogućih otpuštanja, za koja strahuju da će uslediti, zbog protivljenja levičarske vlade nastavku eksploatacije u rudniku zlata na severu Grčke.

Pripadnici levičarskih i anarhističkih grupa koji su organizovali kontramiting u Atini, sukobili su se sa policijom, koja je odgovorila suzavcem i šok bombama, preneo je AP.

Na desetine autobusa prevezlo je rudare od oblasti Halkidiki, oko 600 kilometara severno od Atine, do prestonice, kako bi protestovali zbog odluke koju je vlada predvođena Sirizom donela prošlog meseca, a koja se tiče preispitivanja koncesije date operatoru rudnika, kanadskoj kompaniji „Eldorado gold“.

Učesnici protesta u flourescentnim zelenim prslucima, mahali su zastavama i uzvikivali slogane, i primorali policiju da na više sati zatvori glavne puteve.

Iako je rudnik jedan od najvećih stranih investicionih projekata u Grčkoj danas, vlada se protivi njegovom daljem radu u svetlu pravnih pitanja i onih koja se tiču zaštite životne sredine, vezanih za koncesiju, preneo je AFP.

Današnji marš rudara, pored zgrada ministarstava i parlamenta, jedan je od najvećih protesta radnika u Grčkoj od kako je Siriza preuzela vlast u januaru.

Projekat kanadske kompanije na Halkidikiju oštro je podelio građane, a u sukobima pristalica i protivnika rudnika početkom ovog meseca, povređeno je više ljudi.

Kompanija „Eldorado gold“ je 2012. godine preuzela rudnik zlata, obećavši da će za pet godina investirati milijardu dolara.

Stanovnici nekih sela oko rudnika Skurijes podržavaju ovu investiciju, koja je zaslužna za otvaranje oko 2.000 radnih mesta.

Drugi joj se, međutim, oštro protive, navodeći da će eksploatacija rude u šumovitoj oblasti, nedaleko od popularne turističke destinacije, planine Atos, imati negativnog uticaja na životnu sredinu.

Grčka vlada je privremeno povukla dozvolu za rad ključnog postrojenja za obogaćivanje rude i optužuje kompaniju „Eldorado gold“ da ohrabruje proteste.

Geolog „Eldorado Golda“ Dimitris Balas navodi da su radnici zabrinuti da će kompanija biti primorana da odustane od investicije i napusti Grčku ukoliko ne bude napretka.

Zamenik direktora nabavki Ismet Ali Čoca je saopštio da oko 6.000 od 18.000 žitelja ove oblasti zavisi od rudnika, uključujući porodice zaposlenih.
Tanjug 16.04.2015 19:15
AP Photo/Yorgos Karahalis