018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Helsinški odbor kritikovao Nikolića

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji kritikovao je izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da bi u slučaju da zvanični Beograd prizna Kosovo, „došlo do građanskog rata“.
U saopštenju Helsinškog odbora se tvrdi da pokušaj stvaranja konsenzusa na lažnim tvrdnjama da je EU nedavno u Briselu postavila nove uslove Srbiji, tražeći od nje da prizna Kosovo, predstavlja opasan falsifikat i navodi da su ti uslovi dogovoreni prvim Briselskim sporazumom još pre više od dve godine.
„Šta proizlazi iz Nikolićeve izjave? Da je on, kao predsednik Republike i vrhovni komandant oružanih snaga spreman da upotrebi silu protiv onih koji bi bili spremni da priznaju nezavisnost Kosova“, navodi se u saopštenju.
Predsednik svojim izjavama, stvara ne samo neprijateljski kontekst rešavanja kosovskog pitanja, nego i obračuna s oponentima, tvrdi Helsinški odbor.
U saopštenju se još navodi da Helsinški odbor očekuje i traži od predsednika Republike da vodi računa o realnosti, kao i o ceni politike koju vodi.
Nikolić je ranije danas negirao da je rekao da Srbiji preti građanski rat i pojasnio da je rekao da bi, „ukoliko neko prizna nezavisnost Kosova i Metohije, došlo do građanskog rata“.
„Rekao sam da bi, ako bi neko priznao nezavisnost Kosova i Metohije, došlo do građanskog rata“, rekao je Nikolić novinarima u Stragarima, ali nije precizirao na koga misli kada govori o priznaju Kosova.

Tanjug
17 Oktobar 2015 19:22
Foto Tanjug, D. Stanković (arhiva)