018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Haos oko privatizacije medija i dalje se nastavlja (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Iako su do 1. jula, kada bi svi mediji morali da budu ili privatizovani ili ugašeni, ostala samo 24 dana, haos oko privatizacije medija i dalje se nastavlja.
Potpuna je misterija šta je namera vlasti oko privatizacije medija. Agencija za privatizaciju iznenada je uvela obavezu nove procene kapitala, i za to dala rok od mesec dana, pa se tako nekim medijima taj rok završava posle 1. jula, kada bi po zakonu privatizaciija trebalo da bude okončana. Jedino rešenje u ovako paradoksalnoj situaciji je produženje roka za privatizaciju kako bi se posle procene kapitala raspisale aukcije. Na to ukazuju i brojna novinarska udruženja koja prozivaju ministarstvo kulture i informacija da se već jednom izjasni i prekine agoniju 72 medija sa 2200 zaposlenih radnika. Ministarstvo, međutim, o produženju roka i dalje ćuti, i tako umesto da rešava probleme u svojoj oblasti, ono ih sve više stvara i usložnjava.
Predsednica odbora za privredu u Nisu je izjavila da su poslednje procene da će do 1. jula biti proglašen početak prvih prodaja medija iako rok za procenu kapitala nije istekao, sa obješnjnjem da bi se tako ipak ispoštovao zakon.
Koliko god medijske zakone političari, kako se to ne bez ironije kaže, kreativno tumačili, jasno je da do 1. jula nije trebalo samo početi privatizaciju medija, nego je i potpuno završiti. to znači da će zakon, svakako biti prekršen. Još jedan problem je što posle 1. jula prestaje finasiranje iz budžeta opština neprivatizovanih medija, koji kao državni nisu mogli ni da se jave na konkurs za projektno finansiranje po novom zakonu. Zato minstarstvo kulture i informisanja ne sme da ćuti već da saopšti rešenje. Dilema je samo da li je ćutanje izbegavanje javnog priznanja nesposobnosti nadležnih da se na vreme sprovede privatizacija medija, ili je to zla namera da državni mediji budu ugušeni kako im se ne bi ni pružila prilika da ih neko kupi.