018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Hamond: EU „sišla s koloseka“

Od:
Komentari: isključeni

LONDON – Velika Britanija ostaće u Evropskoj uniji (EU) samo u slučaju „ozbiljnih promena“ u politici Brisela, izjavio je u utorak šef britanske diplomatije Filip Hamond, navodeći i da je „u nekom periodu za poslednjih 20 godina EU iskočila iz šina i sada se kreće pogrešnim pravcem“.
„Kako bi se zajednica vratila na kolosek, neophodne su reforme i revizija postojećih sporazuma“, rekao je on, obraćajući se u parlamentu, prenosi „Telegraf“.
Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će preurediti odnose sa EU, pre referenduma o članstvu, za koji je rekao da će biti održan do kraja 2017. ako njegova partija pobedi na izborima u maju.
Hamond je kazao da je London spreman da iskoristi mogućnost za promenu strukture EU s tim da članstvo u njoj za Veliku Britaniju bude korisno.
„Treba da iskoristimo ovu mogućnost da razdrmamo Uniju na način na koji će to biti korisno za Britaniju“, rekao je on.
Hamond je rekao da je poslednjih meseci razgovarao sa 23 njegovih kolega iz Unije uoči britanskih pregovora o reformamam sa EU.
„Ogromna većina partnera želi da ostanemo učesnici ove zajednice. Međutim, radi toga Brisel treba da bude spreman na ozbiljne promene svoje politike“, naglasio je šef britanske diplomatije.

Tanjug 04.03.2015 11:35
AP Photo/MTI, Zoltan Mathe