018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

GV: Efikasniji sistem grejanja za škole i predškolske ustanove (VIDEO)

Komentari: isključeni

Škole i predškolske ustanove grada Niša u narednom periodu dobiće efikasniji sistem grejanja. To će omogućiti odluka Gradskog veća da se prihvati inicijativa za izradu pojekta zamene kotlova na lož ulje, kotlovima na prirodni gas ili drvenu biomasu. Ovo će značiti i veliku uštedu u novcu, ali i veću energetsku efikasnost.

Projekat konverzije kotlova, Svetska banka nedavno je ocenila kao jedan od najboljih u Srbiji, tvrdi zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković. Zamenom kotlova na lož ulje, kotlovima na prirodni gas značilo bi i uštedu u novcu i to za 40 odsto. Do sada je na godišnjem nivou trošena 761 tona lož ulja odnosno, 116 miliona dinara.

Izradom projekta pripremio bi se i sistem za javno-privatno partnerstvo, a za izradu samog projekta, prema rečima Ljubivoja Slavkovića, već je zaintereosovana jedna firma koja bi taj posao uradila besplatno, bez obzira na to ko će na konkursu dobiti posao izvođenja radova.

Većnici grada Niša usvojili su zaključak kojim Grad Niš sa 2,5 miliona dinara daje garanciju za završetak radova u Osnovnoj školi „Vojislav Ilić Mlađi“ u Gornjem Komrenu i školi „Desanka Maksimović“ u Mramoru. Radi se o projektu iz Nacionalanog investiuconog plana, koji je, zbog blokade izvođača radova, raskinut 25. decembra prošle godine. Građevinski radovi u Mramoru iznosili su šest i po miliona dinara, a u Komrenu pet miliona i trista hiljada.

Gradsko veće usvojilo je rešenja o prestanku mandata načelnika Uprave za imovinu i inspekcijske poslove, Ljubiše Janjića, i načelnika Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Dragana Karlačića, i iste kandidate izabarala na te funkcije, jer su, kako je pojašnjeno, jedini zadovoljavali uslove konkursa.

Većnici grada Niša usvojili su i Operativni plan odbrane od poplava za vodotokove drugog reda, kao i program korišćenja budžetskih sredstava za zaštitu životne sredine, koji predviđa brojne projekte i analize kvaliteta vode, vazduha i sanaciju i izmeštanje deponije „Bubanj“.

Povezane vesti